hubungi Butterfingers? /contact Butterfingers?

  • contact@butterfingers.com.my, penerbitanbutterworld@yahoo.com

Ahad, November 25, 2007

berkurung dlm studio_6



masih menunggu bulan purnama jatuh ke riba
gambar oleh tajul/puyel perpaduan

rikhail win Dzar

Rabu, November 14, 2007

1000 Tahun-Unofficial Score Guide For Bass





Another quick way for fellow musician to learn and play this song.
Hope you have fun and enjoy the music.LOL

dax~kdk~

Selasa, November 13, 2007

berkurung dlm studio_5






















gambar oleh tajul/puyel

masih d sini menunggu


"masih menunggu 'upacara penutupan ladang lama' dan perasmian pembukaan 'ladang baru' dgn tanaman2 yg lebih terkini.buat smentara ini,kami tak dapat berbuat apa2 selain dari 'meletakkan diri ini di bawah garisan' utkk sketika."
kalau siapa faham memang terror laaa....hahahaha

gambar oleh mugly maju padu.

rikhail win Dzar

Jumaat, November 02, 2007

rarities_1

video


pada suatu masa....
rakaman video oleh AdzwanRaguPadu/tanchenglok.

Ahad, Oktober 28, 2007

Slamat tinggal dunia_1

video
cubaan bunyian.
detik2 rakaman 'slamat tinggal dunia'.

rakaman pita video oleh adzwanRaguPadu/tanChenglok.

Rabu, Oktober 24, 2007

berkurung d dlm studio_4



gambar oleh tajul padu/fuyelperpaduan
rikhail windzar

Jumaat, Oktober 19, 2007

My little monster

Dear readers:

Fatherhood is blissful. And for your kid to come into
the world a day before Eid celebration is a blessing.
I get extra holiday. :) Here's a few pictures of my
little monster. I miss her already. I gotta go.

Tetapi ku akan Kembali...

Temtem Larson

__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around

http://mail.yahoo.com

Rabu, Oktober 17, 2007

Few Things Remained That Way

Funny stuff to look back at our early age.
Of course during our post college years that were filled with rock altitude,,simple grunge attire and thrill activity. Hunting out latest new record (here cassette only)Malaysia in year 1996 was "come si come sa".not so sophisticated compare to now.
But not to Loque's man made creature at that time:-kumbang hijau.This thing was very useful,so mobile and important where we all friends will take a ride to spend time togather listening to new music everyday.
We were a bunch of over excited slackers,,walls in our room were filled with Kurt Cobain posters,,only go out at night to meet everyone in RKP (restoran kg pandan) and the only excitement is to talk about the land of Seattle-influenced grunge forever.

I still remenber being sit there drinking my 5th glass of 'Teh Ais',, wanted to order somemore,,Loque sings,,Kalai rhythmically play drums using the mamak desk and emmett comes in at any lines he would like to.I was thinking""yes,,this thing really make sense,,a catchy melody line,,kick and snare,,bassline in my head,, that thing we did really drive us to chose this path.
The reason why we formed a band and commit ourselve to this field togather seriously till now is because of the seatle scene.

Nirvana was the whole idea. I have no idea what you guys out there view about it but we've figured that,,grunge, rock,guitar play is the safe bet to start our journey with-which is to become a well-known english singing band in the country.
Other then Nirvana,,we are also Smashing Pumpkins, Mudhoney,Temple Of the Dog,Soundgarden(primary influence for 2nd and 3rd album Butterworth Pushful-Transcendence),Lemonheads, and Dinasour Jr big fans.
AND,, always keep up to date with other records released in store such as Radiohead,, Offspring and many more.


During these early stages of our carrier, we were like jam-studio-junkie i would say. We spent time a lot in jamming studio playing our stuff and some from Nirvana(so that we could released tense,,angst and get freedom haha yeah baby!). Most of the idea came out from loque while the rest of us contributes sound in each own department. And thats why i tell you earlier about this kumbang hijau .,,the only way we could update new music in store is by listening to them on our way to jam studio.
As time goes by,,loque composed more new songs,,very catchy but with a matture approach and we all like it so much. Not just us,,i bet anyone else as well. Songs like Wet Blanket, Nic 'O'Tyne,Me really widen our horizon to continue working hard while some crazy tracks such as 10db,fahrenheit and sober teaches us the important thing to understand the frequencies.

This is how things have remained,, grunge,,happy go lucky lifestyle and music working experienced produced a great outcome and a step forward to us. 1.2miligrams is like a child is born.


-dax.kdk-

KEMBALI berkurung d dalam studio_3

album d dalam perjalanan,mungkin mengambil masa lebih panjang dari yg d jangkakan.jgn risau jgn cemas,kami nak pastikan album kali ni kemas dan bebas.
gambar oleh MUgly padu.

rikhail drinwaz

Rabu, Oktober 10, 2007

loko : thn ni lain skt la dr thn yg lepas2. thn lepas kami raya kt sg bonus. thn ni, sepatutnya turn melaka. tp org melaka pun raya kt kl, so raya kt kl la thn ni. thn ni juga thn pertama tanpa mak n bapak. thn lps kedua arwah masih ada lg. dan sapa pun tak sangka, thn ini kami beraya tnpa seorg pun dr mereka. arwah mak meninggal pada nov 2006, and arwah bapak pd mei 2007.

thn2 sblm ni pun, xlah meriah or kecoh sgt mcm kdk tu. cuma kami adik bradik slalu ikut mak pg pasar chow kit mlm raya. dulu2 time2 camtulah kuih raya murah giler. tp skrg ni peniaga kat sana dh pandai dh, dorg dh tak jual murah dh. dorg tau mlm raya tu mesti ramai org. so, jual cam besa je. dulu2 pun masa umh kt kg baru, sibuk la main bunga api. mercun tak sgt la sbb kita bdk baik. hahahaha.. bapak pulak mesti bertakbir tiap2 malam raya. thn lepas pun kami bertakbir. thn ni, adik beradik sajalah tanpa bapak..

thn ni, sibuk layan anak2 aje la. teman dorg main bunga api or ikut wife beli baju. nk kata kurang meriah dr thn lepas, mmg thn2 sblm ni pun dh mcm ni. hahahaha. mgkn semakin kita tua semakin kurang rasa exited tu. jadi pada mereka2 yg masih ada rasa exited tu, nikmatilah perasaan tu sepuasnya skrg ni. nnt bila umur dh mcm kita ni, dh tak rasa dh. jeles pulak tgk bdk kecik yg terkira2 bila nak raya.

jumaat ni dh start cuti dh. so, selamat hari raya dan maaf zahir batin pada semua. semua sekali. insyaAllah, klu thn ini bkn ramadhan kita yg terakhir, thn dpn kita puasa sama2 lagi.

jmpa lepas raya. : okol

Kembali berkurung d dalam studio babak_2



















gambar2 oleh mUglyphadu dan tajul padu!

rikhail drinwaz

Isnin, Oktober 08, 2007

terima kasih



video

salah satu sessi latihan sblm. rakaman KEMBALI *
nikmatilah 'Distorsi Digital dari Camera talipon'.

slamat*

rikhail drinwaz

Hakikat Dan Kecohnya Hari Raya

Sampai juga kita ke punghujung section,,setelah sebulan berpuasa skrg tibalah waktu untuk meraikan kemenangan. Menyambut Hari Raya Aidilfitri.
Hakikatnya,, raya pada tahun ini sama juga seperti raya yang lepas,,dan lepas dan lepas-lepas lagi ,,. (raya kanak-kanak dulu seronoklah,skrg mana ade lagi dah old boy).
Seperti biasa,,aku akan pergi sembahyang sunat aidilfitri diMasjid KLCC dan seterusnya pergi menziarahi pusara bonda dan adinda ditanah perkuburan datuk keramat.
Berikut adalah hakikat dan beberapa kekecohan yg sentiasa berlaku semasa kami sekeluarga berhari raya.

1."Semua ahli keluarga jenis yg bgn lambat dan berebut2 bilik air,, untuk mandi sebabnya nak rush pergi sembahyang pagi raya. Last2 semuanya termasuk adik2 pompuan aku tgh santap kat meja.. yg lelaki seperti aku plak dan Commander sembahyang kat rumahje. "
2."Ada yg tak nak balik kampung sebab baju raya BARU takda."
3.'Baru teringat yang aku masih tak bayar zakat fitrah lagi..terus drive laju2 pergi cari masjid nak tunaikan tanggungjawab. Nasib baik kat k.l waktu hari raya jalanraya memang HEaven..timetulah speeding best.nak sesukahati kuar lambat,, sampai plak cepat dan tak ramai orang kecuali PATI.
4."Bermaaf-maafan motifnye nak kumpul ang pow.
5."Tanya status hutang bila nak bayar kat kwn2 yg bagi ucapan dan masih berhutang.biasalah time2 mcmni nak pakai sen."
6."Kat kampung rasa gian main mercun tu datang balik,,kita org yg bapak2 ni kecuali aku bersatu untuk main mercun disaksikan oleh kanak2 bwh umur.
7."Bawak tupperware nak tapau makanan dari rumah sedara mara yg kitaorag ziarahi.Atleast adalah stok makanan yg bnyk raya2 nih.Boleh?"
8."Aii bnyk jugalah,,sekadar disini sahajalah yg mampu nak crita,,dah masuk waktu haram dahni..(waktu kerja tamat)so nak gerak.akhir sekali ucapan

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN TERUTAMANYA KEPADA SEMUA MUSLIMIN DAN MUSLIMAT YANG MENGENALI BUTTERFINGERS, AHLI KELUARGA, ADIK BERADIK, SAHABAT HANDAI DAN SEMUA PEMINAT.
SELAMAT MENIKMATI KEINDAHAN HARI RAYA,,KITA JUMPA LAGI SELEPAS RAYA.

-dax.kdk-

Ahad, Oktober 07, 2007

KEMBALI berkurung d dalam studio_babak 1

gambar2 oleh Tajul Padu.

slamat hari raya !
--
rikhail drinwaz

Khamis, Oktober 04, 2007

kera di hutan disusukan, anak d rumah mati kelaparan,anak kluar rumah mati kena bunuh,anak nak p mana kot?


skrang kecoh pasal band/artis indon yg berpusu2 menyerang tanahair.isu ini pada saya dah lapuk/3 tahun lepas punye crite ayo.
dulu saya pernah ke balai polis nak mintak permit utk buat mogok demi membantah salah sebuah band indon utk buat show kat stadium negara, tapi tak jadi pasal polis tu kata kalau saya buat gak, kalau kena tangkap, nama kena blacklist, jadi masa tu plak saya nak ke US,jadi terpaksa la membatalkan niat tersebut kalau tak kena cap terrorist ngn Interpol.

tapi perjuangan bab tu tidak berakhir di situ saje.

peringatan:motifnya bukan aku tak suka band indon atau apa2 yg ada elemen indon, atau nak suruh org2 smua benci Indon,tapi utk Orang kita sendri.bangsa Malaysia sendri.bermula dari Pihak Penganjur ke pihak Media, syarikat rakaman, hingga ke pembeli/pendengar itu sendri.. smua memainkan pranan dlm hal ini.smua terlibat.

2 tahun kemudian, baru la saya dgr artis2/komposer2 tempatan bising pasal Konfrantasi Industry Muzik Indon ni. kecoh sana sini..
BAGUS.. aku suka.. nampaknya kebanyakkan org pun dah sedar,terutama mereka yg tersepit dan terhimpit akibat Konfrantasi indon ini.
mereka hentam penaja2, hentam media baik radio,Tv,surat2khabar,wartawan etc.

ok itu satu langkah yg ok,
tapi komplen/kempen aje tak cukup....
setelah berada di 'luar melihat di dalam', saya fikir jalan TERBAIK ialah

 'kalahkan diorang kat padang mereka sendri'.
itu aje jalan yg terbaik rasanya.
memang skrang dah bnyk band2 msia yg keluar.. bagus,tapi kena bnyk lagi.. cuba cuba sampai kita dapat membolosi pasaran mereka/antarabangsa.. sampai kita menang mcm misbun sidek menang piala Thomas...
an ingat!plan sebegini utk jangka masa panjang.. jadi kalau saya tak sempat rasa/tengok.. janji kita mula skrang.suatu hari mesti kena punye.mari kita tengok siapa yg kena!!

ubahubahubahubahubahubah*
skrang adalah masa utk bertindak!

KEMBALI.

--
rikhail drinwaz


Rabu, Oktober 03, 2007

9 hari lagi

loko : selain daripada menukarkan ringtone handphone kepada 'hari raya di kuala lumpur' by 'butterfingers' baru2 ini atau baju raya untuk seluruh family pun belum beli lagi, tiada apa yang menarik berlaku yang boleh dijadikan bahan cerita. oleh itu terimalah lagu berikut sempena hari raya yang bakal menjelma dalam kiraan 9 hari lagi. oh, by the way, kami sambut raya di kuala lumpur saja tahun ini. jemputlah datang ke rumah (kalau tahu rumah kat mana).

hari raya di kuala lumpur :
JALAN RAYA KEKOSONGAN*HARI RAYA DI KUALA LUMPUR*JUMPA SAUDARA DAN TEMAN-TEMAN*MAKAN MINUM..BERGURAU SENDA*TAK PERLU TIDUR,TAK PERLU SAHUR*HARI RAYA DI KUALA LUMPUR*LEPAS SEMBAHYANG,JEMPUT MAKAN *BAYAR ZAKAT,JANGAN LEWAT.. *SELAMAT HARI RAYA*BAJU MELAYU BARU*KAIN BATIK,CANTIK*KETUPAT,LEMANG*SELAMAT HARI RAYA*MEMANDU DI HARI LEBARAN*PAKAI TALI PINGGANG KELEDAR*MAIN MERCUN,JANGAN SAMPAI LECUR*HARI RAYA DI KUALA LUMPUR*SELAMAT HARI RAYA*BAJU MELAYU,BARU*KAIN BATIK,CANTIK*KETUPAT,LEMANG*SELAMAT HARI RAYA..*RAYA..*HARI-HARI HARI RAYA...*HARI-HARI HARI RAYA...:butterfingers

Selasa, Oktober 02, 2007

pembunuhan diri secara komersil/commercial suicide.

the only video single frm 2001 malayneum.
shot 'guerrilla style' at bukit ceylon.

rikhail drinwaz.


video

"Aku Bebas"

Setelah hampir satu setengah bulan meninggalkan studio rakaman,dan tinggal 9 hari je puasa, album Butterfingers yg kononnya akan dinamakan Kembali akan masuk kefasa seterusnya iaitu proses editing yg akan dilakukan oleh numlock.
Ada 10 lagu yg kami rakam semuanya dibantu oleh beberapa celebriti veteran terkenal iaitu Pak Kassim Masdor(very wellknown musician from Singapore during Ahmad Nawab era,,zaman P.Ramlee beliau masih muda lagi kot), enginereed by Reza and Momox(caya!!). Penghargaan dan ribuan terima kasih kepada keluarga yg memberikan sokongan,,parents Loque+ayu yg datang melihat proses rakaman lagu sambil membawa kuih tradisional( especially kuih bahulu sedap gilerr.!),,bos dan kawan2 ofis yg suka sgt kat lagu "Nyilu' dan semua individual yg terlibat dlm proses rakaman.
Album kesinambungan dari STD ini secara draft dah pun agak layan,,tapi kita tunggulah final outcomenye bila dah mixing,,master gerenti ada hasil yg superb! hopefully.
Dalam semua lagu yg ada kat tangan aku skrg,,lagu yg paling tgh layan ialah'Bebas'..tiap2 hari pasang kat office,, dah ada jugak teman2 tumpang suka dan tak sabar nak dengar lagu2 yg lain.
Bagi aku..lagu ni kool sebab dia major key,,vybe dia represent seorang yg ada kebebasan,flow dia just nice, ada modulation kat hujung lagu tanda bulu roma bertambah remang,vocal dan lyricsnya yg sangat marri!!(kalau istilah loQue tak salah aku padu!!)lyrics senang nak hafal..ayat ayat ilmiah dan bahasa pasaran yg boleh dijumpai kat dlm tv,blkg buku latihan sekolah rendah,,kelas muzik primary,,mana2 je yg ada simbol kenegaraan.
Sampai aku sendiri nak menambahkan lagi suara kebebasan itu dengan sebuah sajak kemerdekaan aku tujukan kepada semua dikala petang selasa yg agak mengantuk.


aku bebas....
aku bebas....
aku bebas dari penjajah British dan omputih
akulah.....kunta kinte.

aku bebas...
aku bebas...
aku bebas melayari,,terbang diawan tinggi,,walau kemana aku pergi...
Malaysia tetap dihati.

aku bebas....
aku bebas....
walaupun dijajah zahir dan batin

aku bebas...
aku bebas...
Sebab by default aku anak Merdeka mestilah Bebas.!Cemerlang,!Gemilang,!Terbilang bukan malang.

~dax.kdk

musim kejatuhan(fall)


sini puasa masa musim kejatuhan(fall) best, pukul 6pm dah gelap, yg tak best nya takde pasar ramadan.
bnyk gila kerja skolah.
guitar dah 2 minggu tak sentuh.
asyik main piano saje.(terpaksa kecik2 takde 'chan' blajar piano)

lagu2 KEMBALI sedang DiKENDALIKAN dgn. teliti.

baiklah saya nak KEMBALI buat kerja skolah.



--
rikhail drinwaz

Isnin, Oktober 01, 2007

Butterfingers Japanese Release

Butterfingers Japanese Release Extra .Photo courtesy of sifoo.com

Ahad, September 30, 2007

It's 10:22pm

And soon I'll be a daddy... Before the next full moon.... Howl.....



____________________________________________________________________________________
Boardwalk for $500? In 2007? Ha! Play Monopoly Here and Now (it's updated for today's economy) at Yahoo! Games.
http://get.games.yahoo.com/proddesc?gamekey=monopolyherenow

Hello People

This is a pretty message



____________________________________________________________________________________
Got a little couch potato?
Check out fun summer activities for kids.
http://search.yahoo.com/search?fr=oni_on_mail&p=summer+activities+for+kids&cs=bz

11 tahun lepas....

video

chrome frm 'sa point duo mg'.
circa 1996-1997(wow dekad lepas dowh)
our 2nd music video.1st was niccotyne.
solo lagu ikan ke kek mak iloi iloy.
emmett pakai wig emak aku.hahahaha.
baru berjinak2 ngn Les Paul.
tiap2 malam kat bangsar,weekend emmett turun KL dari kuantan yg masa tu highway pantai timur tadak lagi.
kalai belum boleh pakai 'click' tapi sentuhan snare berhantu nya.
kadak pun belum dapat Warwick lagi, masih lagi pakai bass apa kdk masa tu?
fav. quote masa ini "grunge comes frm the heart"

masa2 d mana kita org masih lapar dan dahaga..
skrang pun lapar lagi..


rikhail drinwaz.

bimbit zouk 2007





hello hello hello

slamat datang ke masa depan!!
saya dah Kembali ke Bo stoned. har har.
--
rikhail drinwaz

Sabtu, September 29, 2007

P e n g e n a l a n

HELLO PEOPLE!

This is the official blog of Butterfingers.

On this blog, we will update you the latest news on the band, Butterfingers as well as on Loque, Emmett, Kadak and Loko individually.

So sit tight as you're going to be with us through out this rollercoaster ride.